top of page

מה עושים כשהילד ביישן מדי? איך לעזור לו להיפתח?


A realistic depiction of a shy child standing alone on the side, watching a group of children joyfully playing together in a sunny park. The child loo

אורי, ילד בן 9, היה יושב בפינת החדר בכל מפגש משפחתי. כשמישהו ניסה להתקרב, הוא נסוג, נסגר כמו צדף כדי להתרחק בעוד שאר הילדים שיחקו ונהנו.


"אורי, למה אתה לא משתתף?" שאלו קרובי המשפחה שוב ושוב, אבל השאלה רק גרמה לו להרגיש יותר לא בנוח. הוריו, שראו את הקושי שלו, לא ידעו איך לעזור. "למה אתה לא יכול להיות כמו האחרים?" שאל אביו מתוך תסכול, בלי להבין כמה המילים האלו פוגעות בביטחונו של אורי.


אז איך עוזרים לילד ביישן?


אם הילד שלכם מתבייש, ההתנהגות שלכם כהורים חשובה. אל תבקרו אותו או תלעגו לו. במקום זאת, הראו לו שאתם מבינים אותו, חבקו אותו ותנו לו תחושה שאתם סומכים עליו. הביישנות שלו אינה חולשה, אלא רק דרך התמודדות שדורשת אהבה והכוונה.


חשוב להכיר ברגשות של הילד, אל תנסו "לתקן" את הביישנות. שמשו דוגמה אישית, הילד יכול ללמוד הרבה דרך התבוננות בכם. הראו לו איך אתם פונים לאנשים חדשים או מתמודדים עם מצבים מלחיצים, תנו לו דוגמאות מעברכם ושוחחו אתו על התחושות שהיו לכם ועל איך התגברתם עליהן.


אפשר לתרגל בבית "משחקי תפקידים" שבהם אתם משחקים סיטואציות כמו פגישה עם חבר חדש או השתתפות בפעילות קבוצתית.


למדו אותו משפטי פתיחה קלים כמו "אפשר לשחק איתכם?" או "אפשר להצטרף?" כדי לעזור לו לבטא את עצמו.


חזקו את הביטחון העצמי שלו, דרך פעילויות שהוא טוב בהן ונהנה מהן – זה יכול להיות אומנות, ספורט או אפילו משחקי מחשב עם חברים. הצלחה תחזק אותו ותגדיל את הביטחון העצמי שלו.


כל ילד מתפתח בקצב שלו. חשוב לתת לילד זמן לבנות את הביטחון שלו בלי להציב דרישות גבוהות מדי או להשוות אותו לאחרים. אל תלחצו עליו "להיות כמו כולם".


כאשר הילד עושה מאמץ, אפילו קטן, השתדלו לחזק אותו. לדוגמה: "ראיתי איך ניסית לדבר עם הילדה החדשה בכיתה – כל הכבוד על האומץ שלך!"


הזמינו הביתה חבר אחד או שניים, בסביבה שהוא מרגיש בה בנוח. קשרים אינטימיים כאלה יכולים להפוך למקור תמיכה חברתי חשוב.


הימנעו מלהגיד דברים כמו "אתה כל כך ביישן". תוויות כאלה עלולות להפוך לנבואה שמגשימה את עצמה ולפגוע בביטחון הילד.


אם הביישנות גורמת סבל משמעותי, מפריעה בתפקוד היומיומי או מלווה בחרדות קיצוניות (חרדה חברתית) - התייעצו עם מומחה.


המסר החשוב הוא, שביישנות אינה גזר דין. עם אהבה, סבלנות והכוונה נכונה, כל ילד יכול למצוא את הביטחון הפנימי ולפרוץ את חומות הפחד.


אם אתם זקוקים לייעוץ נוסף או רוצים ללמוד עוד, כתבו לי או הגיבו!

Comments


bottom of page